Välitilinpäätös

Nainen voi lähteä yrityksestä mutta yrittäjyys ei lähde naisesta. Nämä viisaat sanat lausui vuosia sitten yrittäjäkollega joka on vuorotellut ajoittain yrittäjyyden ja palkkatyön välillä. Tällainen kombityö näyttää olevan kollegoiden piirissä yhä yleisempää ja mahdollistaa sekä oman osaamisen monipuolisen hyödyntämisen että uuden oppimisen tehokkaasti.

Itsekin olen nyt 1 ½ vuotta katsellut maailmaa palkansaajan silmien läpi oltuani sitä ennen 8 ½ vuotta yrittäjänä. Onneksi saan nyt tehdä työtä suhteellisen pienessä organisaatiossa, jossa edistetään yrittäjyyden asiaa ja edellytetään yrittäjämäistä aktiivista työotetta. Puolen vuoden pätkä isossa, säädellyssä ja byrokraattisessa organisaatiossa opetti sen, että pienempi on tässä tapauksessa parempi.

Olen ajoittain mietiskellyt yrittäjäidentiteettiäni nykytilanteessa. Kuka olenkaan: ex-yrittäjä, toipuva yrittäjä, yrittäjä-työntekijä, joskus-taas-wannabe-yrittäjä, osa-aikayrittäjä? Yrittäjyys on ollut lähes aina mukana työurani eri kuvioissa, työuran alussa yrittäjäkoulutusta ja yrittäjyyden tutkimusta, sittemmin aina rakkaana sivujuonteena ja työotteena projektipainotteisissa töissäni pienehköissä yrityksissä, kaihon kohteena isoissa organisaatiossa ollessani ja lopulta kokoaikaisena yrittäjänä.

Kun kysyn työssäni yrittäjiltä, mikä heidän mielestään yrittäjyydessä on parasta, vastaus on lähes poikkeuksetta vapaus. Tämä on helppo allekirjoittaa omasta kokemuksesta. Vapaus tehdä, olla tekemättä, tehdä haluamallaan tavalla, vapaus tehdä sopivien yhteistyökumppanien kanssa, haluamaan aikana ja sopivilla työvälineillä sopivassa paikassa.

Vapauden toinen puoli on tietenkin vastuu. Yrittäjyys on hyvää oppia vastuun kantamisesta omasta tekemisestä ja omista valinnoista, aktiivisuuden vaateesta sekä lisäksi kasvattaa epävarmuuden sietokykyä. Arvostus yrittämistä kohtaan on kasvanut, sillä rehellisesti voin todeta, että palkkatöissä on helpompaa. Mutta varmaa on, että yrittäjyys ei ole naisesta lähtenyt mihinkään, vaikka palkan tällä erää maksaakin joku muu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s