Ikäsyrjintä ajaa sairauslomalle ja eläkkeelle

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan 8 % yli 55-vuotiasta naisista kokee työpaikallaan ikäsyrjintää. Tämä määrä on samaa kokoluokkaa kuin työpaikkakiusaamista kokeneiden määrä. Kaikista yli 50-vuotiasta palkansaajista noin 4 % ilmoittaa kokeneensa syrjintää iän vuoksi. Ikäsyrjintä on usein vain eräs ilmenemä huonosta johtamisesta, joten voi olettaa että näillä työpaikoilla esiintyy muitakin ratkaisuja tarvitsevia ilmiöitä ikäsyrjinnän ohella. Myös muutostilanteissa saattaa ilmetä ikäsyrjintää.

Ikäsyrjintä ilmenee monella tavalla, esimerkiksi palkkauksessa, torjuntana rekrytointitilanteissa, irtisanomisissa, painostuksena eläkkeelle, koulutukseen valinnoissa sekä taitojen ja osaamisen vähättelynä, työpaikan toiminnoista eristämisenä tai työilmapiiriin liittyviä kielteisinä arvoina ja asenteina. Kokemuksena tälläinen on hyvinkin haavoittava. Väitöstutkimus totesi, että ikäsyrjinnän kohteeksi joutuneilla on kaksinkertainen riski pitkiin sairaslomiin 3 vuoden seurantakauden aikana. Syrjinnän seurauksena työntekijä ajautuu työyhteisön marginaaliin tai kokonaan sen ulkopuolelle. Tässäkin syrjintä vertautuu työpaikkakiusaamiseen.

Ikäsyrjintä

Niina Viitasalon väitös Varttuneet ja ikäsyrjintä työelämässä tarkastetaan 5. joulukuuta 2015 Tampereen yliopistossa. Väitöskirjajulkaisu täällä.

Ikäsyrjintä saattaa johtaa sairauslomien lisäksi ennenaikaiseen eläköityimiseen tai varttuneen iän työttömyyteen. Viime aikoina minua onkin paljon pohdituttanut tähän liittyvä suuri dilemma. Samalla kun yleisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa pidetään työurien pidentämistä tavoiteltavana päämääränä, jota toteutetaan mm. eläkejärjestelmän uudistuksilla, yhä useamman viisikymmentä vuotta täyttäneen valtaa tässä kohtaa suuri hämmennys ja tarpeettomuuden tunne. Omalla työpanoksella ei tunnu olevan suurta arvoa yhteiskunnalle tai työnantajalle, mutta samalla työuran jatkaminen olisi vähintäänkin kansalaisvelvollisuus.

Myönnettävä tietysti on että kaikkien tiedot, taidot ja asenteet eivät kestä kriittistä tarkastelua nykypäivän työelämän vaatimusten suhteen. Mutta suuri joukko yli 50-vuotiasta suoriutuu edelleen tehtävistään hyvin, haluaa oppia ja kehittyä sekä ymmärtävät oman vastuunsa työpaikan ilmapiirin ylläpitämisessä. Tuntuukin vaikealta ymmärtää kuinka yhteiskunnallamme on varaa heittää hukkaan se suuri määrä kokemusta ja osaamista, joka tässä 50+ ikäluokassa on.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s