Valmennusta työuran viimeiseen suureen muutokseen

Valmennuksia on nykyään joka lähtöön ja tuntuu että kaikkeen tarvitaan nykyisin oma henkilökohtainen valmentaja. Eilen olin Uudista ja Uudistu -messuilla kuuntelemassa uudenlaista ideaa, jossa valmennus on kuitenkin enemmän kuin paikallaan ja jossa kohden työuraa ihmisiä pitäisi jopa valmentaa nykyistä enemmän.

Kyseessä oli Suomen Punaisen Ristin uusi palvelu ”Täyttä elämää eläkkeellä”. Siinä oli havahduttu asiaan, että eläkkeelle siirtymiseen valmistautuminen tulisi aloittaa hyvissä ajoin jo työelämässä ollessa eikä vasta eläkkeelle jäädessä. Tavoitteena on osallistuvan ja aktiivisen elämäntavan jatkaminen eläkeiässäkin, joilloin tuetaan eläköityvän terveyttä, hyvinvointia ja sosiaalisia verkostoja. Samalla ideana on ohjata valmennettavia mielekkään vapaaehtoistyön pariin esimerkiksi SPR:n omaan toimintaan.

Työssä eläkkeellä infografiikka
Klikkaa kuva isommaksi

Eläköitymiseen liittyy paljon isoja kysymyksiä taloudellisesta tilanteesta, terveydestä, ystävyyssuhteista ja omasta sosiaalisesta turvaverkosta, joiden osalta ollaan uudessa tilanteessa. Kun työkavereita ei enää ole ympärillä, jäänkö yksin vai aktivointi jo etukäteen uusia ja vanhoja ihmissuhteita voimavaraksi? Osaanko suunnitella talouteni niin että vanhuuteni hyvinvointi on turvattu? Kuka auttaa jos jotain sattuu? Millä täytän elämäni jos sen keskeinen sisältö on ollut työn tekeminen? Voinko, jaksanko tai haluanko jatkaa työntekoa myös eläkeiässä?

Monissa yrityksissä kuten vaikkapa Bernerillä  on jo toimivia senioriohjelmia ja monilla myös erilaisia eläköitymiskoulutuksia mutta silti  eläkkeelle jäämiseen liittyvät keskustelut voivat olla hyvinkin yksityisiä ja ”salamyhkäisiä”. Työntekijät miettivät ollaanko heitä tässä nyt tyrkkäämässä eläkkeelle ja työnantajat saattaavat myös olla arkoja ottamaan henkilökohtaiseksi koettua  asiaa oma-aloitteisesti esille. Tästäkin asiasta pitää työpaikoilla puhua avoimesti ja läpinäkyvästi, ja ulkopuolisen neutraalin tahon toteuttama eläkevalmennus voi olla oiva apu tässä tilanteessa.

Kestävän työuran maali on siirtyminen eläkkeelle. Yhä useampi kuitenkin jatkaa työskentelyään jossakin muodossa (palkka- tai vapaaehtoistyössä tai yrittäjinä) eläkeiän saavuttamisen jälkeenkin ja tähän on hyvät edellytykset odotettavissa olevan eliniän noustessa ja ikääntyneen väestön terveydentilan paranemisessa verrattuna aikaisempiin ikäluokkiin.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s